Рецепти
Кростата од кајсии Ана Ѓорова

Колач со мармалад и мелени бадеми. Погоден и за појадок со чаша млеко.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1/4 Пакување)

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(280 Грама)

Јајце(3 )

Кисела павлака(2 Супени лажици)

Мармалад од кајсии(150 Грама)

Мелени бадеми(250 Грама)

Лимон(1/2 )

Ванилин шеќер(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Измешајте ги брашното, прашакот за печиво, маргаринот, 80 грама шеќер, жолчките од јајце и киселата павлака и со дланките замесете тесто.
  2. Тестото поделете го на два дела од кои едниот подолем дел расукајте го со дебелина од 1 сантиметар, ставете го во округла тепсија, прободете го со вилушка на површината и печете го 20 минути на температура од 220°C, така што да биде половично испечено.
  3. Во меѓувреме расукајте го другиот мал дел и со нож исечете го во тенки ленти од прилика 1 см.
  4. Белките изматете ги со миксер во цврст снег, додајте го шеќерот, сокот и кората од лимонот, ванилиниот шеќер и мелените бадеми.
  5. Половично испеченото тесто извадете го од рерна и премачкајте го со филот од бадеми, потоа одозгора со мармаладот, а по врвовите наросете дополнително мелени бадеми по желба.
  6. Одозгора наредете ги лентите од тестото паралелно од двете страни и премачкајте ги со малку масло.
  7. Тестото вратете го повторно во рерна да се пече на 200°C додека не добие убава боја.
  8. Печената кростата сечете ја на триаголници и послужете ја топла.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: