Рецепти
Алжирски солени палачинки Ана Ѓорова

Интересен специјалитет со мелено месо, доматен сос и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното и гризот, додајте прстофат сол и вода по потреба колку да замесите тесто како за пита.
  2. Тестото оставете го да отстои и за тоа време подготвувајте го филот.
  3. Испржете го меленото месо, па откако ќе се запржи додајте ги ситно сечканиот кромид, исечканите печурки, зачините и доматниот сос и продолжете уште неколку минути.
  4. Додека филот се лади, развлечете го тестото. Во зависност од количеството на брашно, поделете го тестото на одреден број помали теста. Подмачкајте ги и развлечете ги во големина на чинијата.
  5. Свиткајте ги навнатре краевите од двете страни и посипете од филот.
  6. Со другите два дела на тестото преклопете го филот за да не испадне при печењето.
  7. Наредете ги палачинките во загреана тава и печете ги од двете страни да заруменат. За да се испечат рамномерно, правете потенки палачинки.
  8. Послужете ги топли.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: