Рецепти
Бабини кифлички Ана Ѓорова

Кифлите се без фил, па може да ги направите солени со фил од сирење или урда или благи кифли со мармалад или крем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Масло(100 Милилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец(1 коцка )

Сол(малку )

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(по потреба )

Јајце(1 за премачкување )

Сусам(за наросување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките и се остава да нарасне околу 30 минути.
  2. Од тестото се прават топчиња поголеми од орев.
  3. Топчињата се расукуваат по должина и на нив се прават 3 засеци.
  4. Потоа се завиткуваат во форма на кифла и се редат во подмачкана тепсија.
  5. Се оставаат да нараснат уште 10-тина минути.
  6. Кифлите одозгора се премачкуваат со претходно изматено јајце и се наросуваат со сусам.
  7. Се печат во загреана рерна на 220 степени додека заруменат.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: