Рецепти
Багет Ана Ѓорова

Типичен француски леб со издолжена форма што е одличен за мини сендвичи, мезе и слично или за појадок со додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(320 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

  1. Измешајте 100 г брашно со квасецот и со 60 мл вода.
  2. Добиеното тесто покријте го со крпа и оставете го да стасува 1 час.
  3. Потоа во друг сад додајте го останатото количество вода и брашно, солта, замесете тесто и тоа оставете го да стасува 1 час.
  4. Двете стасани топки тесто поделете ги на два дела.
  5. Расукајте го секој дел во четвртаста, долга коричка, па превиткајте го како ролат.

01

6. Четирите багети оставете ги да стасаат уште 1 час.

7. Потоа префрлете ги во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора премачкајте ги со мешавина на вода и масло и засечете ги накосо со нож на површината.

8. Печете ги во претходно загреана рерна на 230 степени додека добијат убава боја, околу 10 минути, па потоа намалете на 200 и допечете ги уште 15-тина минути.

Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: