Рецепти
Бајадера од урми и кикирики Ана Ѓорова

Лесна, брза и непечена чоколадна ужина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(250 Грама)

Алва(таан 200 грама )

Млеко(100 Милилитри)

Црно чоколадо(250 Грама)

Шеќер(50 Грама)

Урми без семки(200 Грама)

Кикирики(дробени, печени и несолени 200 грама )

Мелени бисквити(300 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги млекото, шеќерот и 200 г чоколадо искршено на парчиња.
  2. Мешајте со лажица да се растопат, па тргнете од оган.
  3. Урмите ситно исечкајте ги и додајте ги во садот.
  4. Додајте ги бисквитите, кикириките, исечканата таан алва и маргаринот, па замесете ги состојките со рака.
  5. Смесата расплескајте ја на алуминиумска фолија намастена со масло.
  6. Бајадерата свиткајте ја во фолијата и ставете ја во замрзнувач.
  7. Преостанатото чоколадо растопете го со 1 лажица масло, па со него прелијте ја стегнатата бајадера.
  8. Врз неа може да наросите по желба дробени кикирики. Вратете повторно во фрижидер да се стегне.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: