Рецепти
Бела лешник торта Ана Ѓорова

Изненадете ги најмилите и подгответе ја тортата за роденденско изненадување или едноставно ако ви се јаде нешто благо, а вкусно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(5 за кората )

Шеќер(5 лажици за кората )

Брашно(5 лажици за кората )

Лешник(100 г за кората )

Млеко(800 мл за кремот )

Жолчка од јајце(5 за кремот )

Пудинг од ванила(2 пакувања за кремот )

Шеќер(5 лажици за кремот )

Брашно(2 лажици за кремот )

Маргарин(1 коцка за кремот )

Слатка павлака(500 мл за украсување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кора: белките се матат во цврст снег, па се додаваат шеќерот и брашното.
  2. Во плех се ставаат исечкани лешници врз кои се излева смесата за кората и се пече 15 минути на 180 степени.
  3. За кремот: се варат 600 мл млеко, жолчките пенасто се матат со шеќерот, пудингот и со брашното, па се соединуваат со преостанатото млеко.
  4. Смесата се додава во зовриеното млеко и се вари во густ крем. Се трга од оган и се остава да се излади.
  5. Во изладената смеса се додава маргаринот, претходно изматен со миксер во кремаста смеса.
  6. Кремот се дели на три дела – во првиот дел се меша изронет кекс, во вториот дел сечкани лешници, а третиот останува жолт.
  7. Финална постапка: кората се филува со еурокрем и се нанесува кремот од кекс, па жолтиот крем и врз него кремот од лешници.
  8. Се мати слатката павлака и со неа се украсува целата торта.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: