Рецепти
Блага погача со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Празнична блага погача со убав вкус и арома

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Газирана вода(650 Милилитри)

Масло(1 Чаша)

Портокал(1 )

Лимон(1 )

Шеќер(3 грста )

Ванилин шеќер(1 )

Адитив(1 Кафена лажица)

Квасец(1 коцка )

Суво грозје(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Лимонот и портокалот се цедат и сокот се полева во сувото грозје, па се остава да отстои околу еден час.
  2. Квасецот се замесува со киселата вода, маслото, шеќерот, ванилата, адитивот и малку брашно и се остава да стаса.
  3. Се додава сокот од лимон и портокал и преостанатото брашно и се замесува меко тесто.
  4. На крај се додава и сувото грозје, убаво се измесува и се остава да стаса еден час.
  5. Откако тестото ќе нарасне, се размесува и се дели на топки. Топките се редат во плех една до друга и се оставаат да стасаат уште 15 минути.
  6. Потоа погачата се пече 1 час на температура од 180 степени.
  7. Испечената погача се премачкува со вода со малку шеќер и масло за да има поубав сјај.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: