Рецепти
Богата тава со кременадли Ана Ѓорова

Гурманска тава од месо и зеленчук за вкусен, семеен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински кременадли(6 )

Кромид(3 Главици)

Лук(1 Главица)

Зелена пиперка(2 )

Сува везена црвена пиперка(3 )

Модар патлиџан(1 )

Тиквичка(1 )

Компир(2 )

Домат(1 )

Боранија(200 Грама)

Морков(3 )

Магдонос(1 Китка)

Целер(2 Гранчиња)

Супа од печурки(1 Пакување)

Бибер

Вегета(1 Супена лажица)

Буковец(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Сите состојки (освен кременадлите) се сечкаат и се пропржуваат во масло, потоа се посолуваат и се зачинуваат.
  2. Кременадлите се варат во 1 литар вода со малку сол. Кога ќе бидат полусварени, им се вади коската, а месото се сечка на покрупни парчиња.
  3. Половина од пропржената смеса се става во огноотпорен сад (или во земјена тава).
  4. Потоа и половина од месото се става во средината, а остатокот од смесата го ставаме врз кременадлите. Врз сето тоа се додаваат преостанатите парчиња кременадли.
  5. Водата, во која претходно се вареше месото, се истура врз наредената тава. Се става и крем-супата од печурки.
  6. На крај одозгора се редат црвени суви пиперки, па тавата се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: