Рецепти
Бургери со домашен гвакамоле сос Ана Ѓорова

Одлични за домашна скара во дворот со пријателите. Сите ќе ги обожаваат!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мелено говедско месо(900 Грама)

Сол(3 Кафени лажици)

Бибер(2 Кафени лажици)

Лук во прав(2 Кафени лажици)

Сос за скара(1/2 Чаша)

Авокадо(3 позрели )

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Мајонез(1 Супена лажица)

Коријандер(2 лажици исечкан )

Лупени домати од конзерва(1/4 Чаша)

Млад кромид(2 )

Марула

Бургер леб(8 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Меленото говедско месо измешајте го со 2 лажички сол, 1 лажичка бибер и 1 лажичка лук во прав. Убаво соединете со дланките и формирајте 8 еднакви плескавици.
  2. Плескавиците печете ги на скара на умерен оган, околу 4 минути од секоја страна, или додека целосно се испечат и заруменат.
  3. Премачкајте ги двете страни од секоја плескавица со сосот за скара (BBQ сос) и печете ги уште дополнителни 1-2 минути колку да впие сосот.
  4. Тргнете ги плескавиците во чинија настрана и поклопете со капак за да не се ладат.
  5. Во меѓувреме подгответе го гвакамоле сосот: исчете ги авокадата и внимателно извадете им ја семката, па тргнете ги настрана.
  6. Во сад издлабете го месестиот дел на авокадото и испасирајте го со виљушка. Додајте го сокот од лимон, мајонезот, 1 лажичка сол, 1/4 лажичка бибер и 1 лажичка лук во прав. Измешајте додека смесата добро се соедини.
  7. Потоа додајте ги ситно исечканиот коријандер, сечканите домати и сечканиот млад лук.
  8. Лепчињата за бургери исечете ги на половина, ставете по еден лист марула (или ситно исечкана марула), плескавица, премачкајте со гвакамоле сос и поклопете.
  9. Уживајте!

 

Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: