Рецепти
Чиабата леб Ана Ѓорова

Италијански леб кој е крцкав однадвор, а мек во внатрешноста отсега ќе може да го подготвите дома

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Вода(400 Милилитри)

Брашно(550 Грама)

Малтекс(или мед 1 кафена лажица )

Сол(10 Грама)

Гриз

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 4 часа за тестото

  1. Половина од квасецот растопете го во 200 мл вода и додајте 200 г брашно и измешајте. Покријте со крпа и оставете ја смесата да стасува 2 часа.
  2. Кога ќе нарасне, во смесата додајте го останатото брашно, уште 200 мл вода, 1/2 квасец и малтексот (или мед).
  3. Мешајте ја смесата и почнете да замесувате тесто, па посолете ја. Смесата ќе испадне доста леплива и мека, но не и додавајте брашно.
  4. Добиеното тесто ставете го врз набрашнета површина, посипана со пченкарно брашно или со гриз.
  5. Со рацете валкајте го во брашното и формирајте топка која ќе ја оставите покриена да стасува 2 часа.
  6. Ставете го тестото повторно врз пченкарно брашно или гриз и поделете го на три дела.
  7. Малку издолжете ги и внимателно ставете ги трите леба во плех со намастена хартија за печење.
  8. Печете ги во загреана рерна на 230 степени, околу 10 минути. Под решетката во рерната ставете тава со вода, потоа намалете ја температурата на 200 степени и печете уште 10 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: