Рецепти
Чоколадни мафини со лешници и мармалад Ана Ѓорова

Неодолив десерт од црно чоколадо, мармалад од модри сливи и лешници

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Шеќер(250 Грама)

Брашно(200 Грама)

Млеко(150 Милилитри)

Масло(100 Милилитри)

Црно чоколадо(200 Грама)

Мармалад од сливи(200 Грама)

Лешник(дробени 100 грама )

Ванилин шеќер(1 )

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во сад со жица за матење измешајте ги јајцето и шеќерот да се соединат.
  2. Потоа додајте ги маслото и млекото и промешајте.
  3. Додајте ги брашното, ванилиниот шеќер и прашокот за печиво. Непрекинато мешајте со жицата додека смесата се соедини.
  4. Додајте ги лешниците, претходно издробени и 100 г чоколадо исечкано на ситни парчиња, па промешајте со лажица.
  5. Во длабнатините на калапите за мафини ставете хартиени корпички и во нив наполнете ја смесата.
  6. Печете во рерна на 200 степени, 30 минути.
  7. Изладените мафини извадете ги од калапот, премачкајте ги со мармаладот и одозгора прелијте ги со 100 г растопено чоколадо.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: