Рецепти
Чорба „Гамбо“ Ана Ѓорова

Вкусна и богата чорба со потекло од Африка што мора да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(750 Грама)

Путер(3 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Целер(1 )

Црвена бабура(2 )

Бамја(2 Чаши)

Лук(3 Чешниња)

Колбас(450 Грама)

Чаден пилешки стек(1 чаша сечкан )

Лупени домати од конзерва(800 Грама)

Грав во конзерва(280 Грама)

Буковец

Ловоров лист

Пилешка супа(2 Чаши)

Ракчиња(450 Грама)

Ориз(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измијте го пилешкото месо и сварете го во тенџере со повеќе вода. Потоа исцедете го од водата и оставете го настрана да се олади.
  2. Во водата каде што се вареше пилешкото додајте го путероѕ, сечканите целер, кромид, бабури, бамји и лук.
  3. Исчистете го свареното пилешко месо од коските и вратете го во тенџерето. Додајте ги сечканиот колбас и пушеното пилешко месо исечено на коцки.
  4. Гответе ги околу 10 минути.
  5. Додајте ги доматите, испасираниот варен грав од конзерва и зачинете со буковец и ловоров лист.
  6. Оставете да зоврие чорбата, па додајте уште 2 чаши пилешка супа. Откако пак ќе зоврие, гответе 10-15 минути, па додајте ги чистените ракчиња.
  7. Гответе додека ракчињата станат розеви, околу 5 минути.
  8. Сварете го оризот (а може и без ориз) и послужете ја чорбата со него како гарнир или во чорбата.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: