Рецепти
Домашен ликер од калинки Ана Ѓорова

Ароматичен домашен аперитив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Калинка(2 )

Ракија(300 Милилитри)

Вода(250 Милилитри)

Шеќер(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Калинките исечете ги и излупете ги, така што ќе ги одвоите само јадливите семки.
  2. Ставете ги во подлабок сад и полијте ги со алкохолот.
  3. Затворете го добро садот и оставете го да отстои 10 дена на темно и ладно место.
  4. По 10 дена, во сад процедете го алкохолот, а зрната калинка стиснете ги за да добро се процеди течноста од нив.
  5. Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот и варете додека шеќерот се растопи и додека ја добиете потребната густина.
  6. Оставете го шербетот целосно да се олади, па промешајте го со процедениот алкохол.
  7. Ликерот (оладен) претурете го во чисти и суви стаклени шишиња, затворете ги со тапа и оставете ги да отстојат 1 месец пред употреба.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: