Рецепти
Домашна гужвана пита Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита со фил од компир и праз за одлично предјадење или појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(20 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Јогурт(100 Милилитри)

Шеќер(1/2 кафена лажица )

Сол(1 рамна кафена лажица )

Путер(125 Грама)

Компир(2 варени )

Младо кравјо сирење(200 Грама)

Кајмак(2 Супени лажици)

Праз(2 страка белиот дел )

Газирана вода(100 Милилитри)

Јајце(1 )

Павлака(неутрална 3 лажици )

Ленено семе(или сусам за одозгора )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во млакото млеко додајте ги шеќерот, квасецот и малку брашно. Оставете квасецот да стаса.
  2. Соединете ги маслото, јогуртот и солта, додајте го млекото со стасаниот квасец и замесете тесто.
  3. Оставете го тестото да стасува 30 минути.
  4. Празот исечкајте го и испржете го на малку масло, па измешајте го во сад со исечканиот варен компир.
  5. Од стасаното тесто развлечете поголем правоаголник, премачкајте со путер и од потесната страна свиткајте ролат.
  6. Ролованото тесто поделете го на 6 еднакви дела, од секој дел развлечете помал правоаголник.
  7. На 2/3 од секој правоаголник распоредете го филот.
  8. Протнете ги прстите под тестото на местото каде што се наоѓа филот и набирајте го тестото (направете фалти), а потоа прекријте со тестото без фил.
  9. Наредете во тава со големина 22 х 38 см или во некоја со приближна големина и оставете да стасува 20 минути.
  10. Потоа прелијте со изматено јајце и неутрална павлака, наросете со ленот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: