Рецепти
Домашна наполетанска пица Ана Ѓорова

Станете пица експерт и изненадете ги најблиските со кулинарските способности. Верувајте дека сите ќе бараат уште едно парче!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(12 Грама)

Доматен сос(500 Милилитри)

Моцарела сирење(400 Грама)

Босилек

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 20 часа за тестото

  1. Растопете го квасецот во вода на собна температура (ниту ладна, ниту топла).
  2. Ставете половина од брашното и мешајте со жица за матење додека добиете кремаста смеса.
  3. Потоа додајте го остатокот од брашното измешано со солта. Добро замесете го тестото со дланките подолго време (20-30 минути).
  4. Потоа добро измесеното тесто ставете го во форма на топка во набрашнет сад, покријте го со крпа или со проѕирна хартија и оставете го да стасува на собна температура 6-8 часа.
  5. Стасаното тесто повторно малку замесете го на набрашнета површина, потоа поделете го на три топки. Топките покријте ги повторно со проѕирна хартија и оставете ги 8-12 часа во фрижидер.
  6. Потоа во тенџере на оган ставете го доматниот сос со масло, сол, бибер и свежиот босилек и гответе го 10-тина минути на умерен оган.
  7. Моцарелата исечете ја на коцкички.
  8. Тестата извадете ги од фрижидер и оставете ги на собна температура 30 минути.
  9. Тестото расукајте го малку со сукало, а потоа развлечете го со прстите и дланките во форма на круг.
  10. Потоа ставете го во топло, кружно тавче (претходно загреано на рингла околу 10-тина минути). Премачкајте го со доматниот сос, додајте ја моцарелата, босилекот и одозгора посипете малку маслиново масло.
  11. Тавчето прво ставете го врз ринглата и оставете го 1-2 минути за тестото малку да набабри.
  12. Загрејте ја рерната на максимум. Решетката од рерната ставете ја на најгорниот дел. Тавата од рингла префрлете ја во рерната и печете ја кратко време додека моцарелата се растопи и се потпече тестото, но внимавајте да не изгори.
  13. Постапката повторете ја со сите теста.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: