Рецепти
Домашно гиро со свинско месо Ана Ѓорова

Гиро од домашни тортиљи со зеленчук, помфрит и свинско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 милилитри топла (за тортиљите) )

Прашок за печиво(1 (за тортиљите) )

Сол(1 лажичка (за тортиљите) )

Шеќер(1 лажичка (за тортиљите) )

Маргарин(80 грама (за тортиљите) )

Брашно(400 грама (за тортиљите) )

Свинско месо(од плешка 500 грама )

Компир

Кромид

Домат

Сол

Суво оригано

Сенф

Вегета

Павлака

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките за тортиљи и се остава да отстои еден час.
  2. Потоа го замесуваме и обликуваме 6 топки. На набрашнета маса од секоја топка расукуваме кружна кора. Секоја тортиља ја печеме во сува тефлонска тава од двете страни по 3 минути.
  3. Месото го сечеме на покрупни коцки. Го динстаме со вегета, сол и оригано, па го пржиме.
  4. Кога месото ќе се подолади, секоја коцка ја сечкаме многу тенко (да добиеме тенки, долги парчиња).
  5. Од компирите пржиме помфрит, а доматот и кромидот ги сечкаме на тенки кругови.
  6. Тортиљата ја премачкуваме со павлака, ставаме кругови домати, помфрит, месо, сенф и кромид, па ја виткаме.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: