Рецепти
Домашно гиро со свинско месо Ана Ѓорова

Гиро од домашни тортиљи со зеленчук, помфрит и свинско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 милилитри топла (за тортиљите) )

Прашок за печиво(1 (за тортиљите) )

Сол(1 лажичка (за тортиљите) )

Шеќер(1 лажичка (за тортиљите) )

Маргарин(80 грама (за тортиљите) )

Брашно(400 грама (за тортиљите) )

Свинско месо(од плешка 500 грама )

Компир

Кромид

Домат

Сол

Суво оригано

Сенф

Вегета

Павлака

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките за тортиљи и се остава да отстои еден час.
  2. Потоа го замесуваме и обликуваме 6 топки. На набрашнета маса од секоја топка расукуваме кружна кора. Секоја тортиља ја печеме во сува тефлонска тава од двете страни по 3 минути.
  3. Месото го сечеме на покрупни коцки. Го динстаме со вегета, сол и оригано, па го пржиме.
  4. Кога месото ќе се подолади, секоја коцка ја сечкаме многу тенко (да добиеме тенки, долги парчиња).
  5. Од компирите пржиме помфрит, а доматот и кромидот ги сечкаме на тенки кругови.
  6. Тортиљата ја премачкуваме со павлака, ставаме кругови домати, помфрит, месо, сенф и кромид, па ја виткаме.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: