Рецепти
Флија Ана Ѓорова

Популарно албанско јадење што може ќе ви одземе повеќе време и енергија, меѓутоа вреди да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(или маргарин, 220 грама растопен )

Масло(200 Милилитри)

Јогурт(или кајмак, 5 супени лажици )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Измешајте ги брашното, солта и водата убаво за да нема грутки. Смесата треба да биде густа како за палачинки, по потреба додајте уште вода.
  2. Измешајте го растопениот путер (или маргарин) со маслото и јогуртот (или 3 лажици кајмак) и оставете ја смесата 10 минути настрана. Потоа повторно измешајте. На тој начин се подготвува смесата која ќе се става помеѓу двата слоја на тестото за флија.
  3. Во округла намастена тепсија ставете слој од смесата со брашното употребувајќи кутлача. Не ја покривајте целата површина на тепсијата со смеса, туку ставете слој така што ќе оставите празнини во форма на триаголници помеѓу секоја линија.
  4. Првиот слој е подготвен и се става во рерна да се испече додека стане златнокафен-околу 3 до 5 минути.
  5. Извадете од рерна и со помош на четка премачкајте ја печената смеса со смесата од путер. Потоа повторете ја постапката: додајте слој од смесата со брашно на истиот начин – оставајќи празнини во форма на триаголници. Ставете повторно да се пече 3-5 минути.
  6. Повторувајте ја постапката додека се потрошат смесите. Последниот слој печете го малку повеќе ако сакате да има вкусна кора.
  7. Сервирајте ја готовата флија со јогурт, кисело млеко или ајран.

*Флијата е уште повкусна ако се приготви наместо во рерна, на оган со сач (вршник).

Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион
Флија
Карамелизирано свинско каре со праз
Свинско печено со млади компири

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: