Рецепти
Говедско со кромид Ана Ѓорова

Турски рецепт за говедско месо што традиционално се сервира со пилав

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(900 Грама)

Путер(3 Супени лажици)

Домат(2 )

Кромид(450 грама мали главици )

Лук(2 Чешниња)

Оцет(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

Доматен сос(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Исечете го месото на коцки и пржете го на путер 1 час на тивок оган во поклопена тава. Повремено протресувајте ја тавата за да не загори месото.
  2. Потоа додајте ги исечканите домати, целите главици кромид, лукот, зачините, оцетот и доматниот сок.
  3. Поклопете ги и продолжете да ги пржите на тивок оган 1 час или додека да омекне месото. Јадењето не треба да биде суво туку треба да има свој сос што пуштил од состојките. По потреба, додајте малку топла вода.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: