Рецепти
Ѓулбастии со бешамел сос Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет од плескавици од јунешко месо со вкусен сос. Послужете го за ручек со чаша црвено вино.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко мелено месо(500 Грама)

Брашно(4 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Млеко(500 Милилитри)

Павлака(неутрална 200 мл )

Кашкавал(100 Грама)

Компир(3 )

Јајце(2 )

Путер(70 Грама)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Компирите (неварени) излупете ги и изреднајте ги крупно.
  2. Во садот со компирите додајте ги ситно сечканиот кромид, меленото месо, јајцата, 2 лажици брашно, сол и бибер, па замесете ја смесата со рака.
  3. Од неа формирајте плескавици и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
  4. Откако ѓулбастиите ќе поруменат, скалесто наредете ги во огноотпорен сад.
  5. Во тава на оган растопете го путерот, додајте ги преостанатите 2 лажици брашно и мешајте со жица.
  6. Откако брашното ќе се испржи, додајте ги млекото и павлаката и непрекинато мешајте додека бешамел сосот ја добие потребната густина, па тргнете од оган.
  7. Врз плескавиците додајте го сосот, одозгора изрендајте го кашкавалот и печете го јадењето во рерна на 200 степени, 40 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: