Рецепти
Ирски колачи со јаболко Ана Ѓорова

Одличен рецепт за десерт за љубителите на јаболките

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(150 Грама)

Шеќер(120 Грама)

Јајце(1 )

Јаболко(3 благи )

Прашок за печиво(1 и пол лажичка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јаболките добро измијте ги, излупете ги и исчистете ги од семките и од дршките. Печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
  2. Во меѓувреме замесете тесто од брашното, печивото, путерот (претходно оставете го да омекне на собна температура и исечете го на коцки), шеќерот и јајцето.
  3. Тестото формирајте го во топка, обвиткајте го во проѕирна хартија и оставете го 1 час во фрижидер.
  4. Замесете го тестото со дебелина од околу 3 мм, па сечете го на кругови со околу 5 см дијаметар.
  5. Печените јаболки изблендирајте ги.
  6. Круговите тесто поделете ги во две еднакви купчиња: во едната половина ставете лажичка јаболко во средината на секое тесто, па покријте ги со другата половина тесто.
  7. Печете ги колачите во претходно загреана рерна на 180 степени, 15 минути.
  8. Оставете да се оладат, па посипете ги со цимет и шеќер во прав.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: