Рецепти
Јунешки гулаш во црвено вино Ана Ѓорова

Бабин рецепт за гулаш што можеби подолго се подготвува, но е многу вкусен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(или јунешко (кртина) 800 грама )

Целер(5-6 рачки )

Кромид(2 Главици)

Сенф(2 Супени лажици)

Морков(2 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Ловоров лист(2 )

Лук(2 Чешниња)

Вегета(1 Супена лажица)

Црвено вино(300 Милилитри)

Доматен сос(250 Милилитри)

Маслиново масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Месото исечкајте го на коцки и посолете го. Промешајте ги парчињата месо за да впијат од солта и ставете ги во длабока чинија.
  2. Додајте ги сенфот, ситно сечканото чешне лук, листовите од гранчето рузмарин и 100 мл маслиново масло. Промешајте и оставете го месото 2 часа да отстои во маринадата.
  3. На загреано маслиново масло во тенџере на оган испржете го месото, мешајте со лажица, па откако ќе порумени со лажица решетка ставете ги на чинија.
  4. Пржете го ситно сечканиот кромид со мрснотијата во тенџерето.
  5. Откако ќе омекне, додајте ги во тенџерето и сечканиот морков на средни парчиња, ситно сечканиот целер и преостанатото чешне лук.
  6. Во тенџерето вратете го месото, зачинете со вегета, ловоров лист и уште рузмарин, па додајте го виното.
  7. Налејте 800 мл вода, промешајте и варете го гулашот 2 часа.
  8. По 2 часа додајте го и доматниот сок, промешајте и варете уште 15 минути.
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин
Топчиња од зеленчук
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Свинско со праз
Пилешко со брокули и соја сос
Печени компири со говедско месо
Мариниран ослиќ (посно)
Топло чоколадо со црвено вино
Корнфлекс пита
Праз во рерна со козјо сирење
Чоколадни палачинки
Похувани буковки
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Свинско со пиво и со рузмарин
Домашни равиоли со сирење
Салата со урда и праз
Свинско со свежи буковки
Риба полнета со праз (посно)
Свински гулаш со наут

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: