Рецепти
Капоната Ана Ѓорова

Вкусен сицилијански рецепт што е многу лесен за јадење, а може да биде гарнир или главно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(600 Грама)

Целер(100 Грама)

Кромид(1 Главица)

Зелени маслинки(80 Грама)

Каперси(25 Грама)

Домат(200 Грама)

Концентрат од домат(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Оцет(1 мала шолјичка за кафе )

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги, исушете ги и исечкајте ги на коцки, па пржете ги во тава со доста масло. Потоа исцедете ги од вишокот маснотија и оставете ги настрана.
  2. Кромидот исечкајте го и пропржете го во тавата заедно со целерот.
  3. Откако зеленчуците ќе омекнат, додајте ги каперсите и исчистените маслинки и пржете уште неколку минути.
  4. Потоа додате ги сечканите домати и концентратот, измешајте добро и на крај откако смесата ќе зоврие додајте ги модрите патлиџани.
  5. Додајте го оцетот, претходно растопете во него лажица шеќер, па мешајте ја капонатата уште кратко на оган и послужете ја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: