Рецепти
Чоколаден куглоф Ана Ристеска

По желба, во смесата за куглов можете да ставите исечкани парчиња бело и црно чоколадо за уште побогат вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Шеќер(250 Грама)

Брашно(250 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Млеко(250 Грама)

Какао(50 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Шеќер(за прелив 3 Супени лажици)

Млеко(за прелив 3 Супени лажици)

Црно чоколадо(за прелив 100 Грама)

Маргарин(за прелив 50 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Убаво се матат јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер.
  2. Потоа, во садот се додаваат, едно по едно, брашното, па какаото и прашокот за печиво, а на крај се додава и загреаното млеко во кое претходно на оган се растопува маргарин.
  3. Се меша и откако смесата ќе стане хомогена, се истура во намрсен калап за куглоф, наросен со брашно.
  4. Калапот се става во загреана рерна на 200 степени, а откако ќе се стави во рерната, температурата се намалува на 180 степени за да не претече смесата од калапот.
  5. Откако ќе се испече и ќе се излади, кугловот се прелива со претходно загреано млеко со шеќер, во кое се додава и чоколадото, и се меша додека се растопи, а на крај се додава и маргаринот.
  6. Така приготвениот куглоф се остава да се излади, потоа се сече на парчиња.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: