Рецепти
Карамелизирани смокви Ана Ѓорова

Одличен рецепт за смокви како вкусен десерт за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Лимон(1 )

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Рум(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Зелените смокви добро измијте ги и исушете ги со кујнска крпа.
  2. Наредете ги во големо тенџере една до друга и одозгора полијте ги со сок од лимон, шеќерот, оцетот и румот.
  3. Покријте го тенџерето со капак, ставете ги смоквите на умерен оган и гответе ги додека зовријат.
  4. Откако ќе зовријат, тргнете го капакот и продолжете со варење 2 часа. Не ги мешајте смоквите, само одвреме – навреме протресувајте го тенџерето за да не се залепат.
  5. Карамелизираните смокви чувајте ги во стерилизирани тегли.
Здраво чоколадно лепче
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Чоколадни брауни од тиква
Пудинг од брусница и портокал
Рум касато
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Торта со цели печени јаболки
Колач од дуњи
Брза пита од тиква
Посен колач со јаболко и банана
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Кокос коцки
Највкусни крофни
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Чоколадни палачинки
Колач со јаболко
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Бели пралини
Колач со три слоја
Посен колач со кафе
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Посен колач со јаболки и рум

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: