Рецепти
Карамелизирани смокви Ана Ѓорова

Одличен рецепт за смокви како вкусен десерт за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Лимон(1 )

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Рум(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Зелените смокви добро измијте ги и исушете ги со кујнска крпа.
  2. Наредете ги во големо тенџере една до друга и одозгора полијте ги со сок од лимон, шеќерот, оцетот и румот.
  3. Покријте го тенџерето со капак, ставете ги смоквите на умерен оган и гответе ги додека зовријат.
  4. Откако ќе зовријат, тргнете го капакот и продолжете со варење 2 часа. Не ги мешајте смоквите, само одвреме – навреме протресувајте го тенџерето за да не се залепат.
  5. Карамелизираните смокви чувајте ги во стерилизирани тегли.
Колач од тиква
Десерт кус-кус
Џем од капини
Мармалад од јаболки
Торта со суво овошје и костени
Торта со чоколадо и мармалад
Торта со вишни
Сутлијаш со банана
Абисински колач
Бомбици со слатко од смокви
Чоколадни тартуфи
Лимон ролат
Кокосови бомбици со портокал
Зебра торта (посно)
Бисквит торта со киви и банани
Торта со слатко од зелени смокви
Мостарска алва
Малбо колач
Лешник карамел бомбици
Фаџ со суви смокви
Мини палачинки со крем
Карамелизирани смокви
Браунис со банани
Овошно желе со јогурт
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Панцероти од чоколадо
Торта со фил од чоколадо и лимон
Руска пита со ореви и чоколадо
Шеќер паре
Птичјо гнездо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: