Рецепти
Киш со сланина и блитва Ана Ѓорова

Француска пита со домашно тесто за вкусно предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Црвен кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Морков(1 )

Сланина(150 Грама)

Блитва(600 Грама)

Домат(1 )

Сирење(400 Грама)

Јајце

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На вообичаен начин замесете го тестото од брашното (просеано), путерот, 4 лажици ладна вода и половина лажичка сол.
  2. Тестото во круг растегнете го на хартија за печење, да биде малку поголемо од калапот во кој што ќе ја печете питата.
  3. Потоа префрлете го во подмачкано тавче со путер и ставете го во фрижидер.
  4. Блитвата сварете ја, исцедете ја и оставете да се олади, па ситно исечкајте ја.
  5. Црвениот кромид и лукот иситнете ги и пржете ги со морковот, доматот и сланината додека омекнат.
  6. Додека се лади филот со сланина, изматете ги јајцата, додајте го иситнетото сирење, па измешајте ги со оладениот фил и зачинете по вкус со сол и бибер.
  7. Сето тоа заедно со блитвата добро измешајте го и распоредете го врз тестото.
  8. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: