Рецепти
Колач од просо Ана Ѓорова

Вкусен десерт или ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченични никулци(4 лажици суви )

Просо(7 Супени лажици)

Портокал(1 )

Ленено семе(2 Супени лажици)

Сончоглед(2 Супени лажици)

Џем од кајсии(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Просото варете го 10 минути во вода, а потоа добро исцедете го и во него додајте ја ренданата кора и сокот од портокал, пченичните никулци, џемот, лененото семе и маслиново масло.
  2. Кога смесата ќе се соедини, претурете ја во мал округол плех со пречник околу 19 см. Плехот обложете го претходно со хартија за печење.
  3. Печете го колачот во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
  4. Кога на површината ќе се создаде коричка, колачот е готов.
  5. Прелијте го со растопено чоколадо и украсете го по желба или посипете го со мелени ореви и шлаг. Подеднакво е вкусен и топол и ладен.
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Цимет ѕвездички
Крокети од тиква и пармезан
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: