Рецепти
Колач со прелив од лимон Ана Ѓорова

Лесен десерт со арома на лимон што е многу вкусен и освежителен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 )

Шеќер(20 Супени лажици)

Брашно(3 Супени лажици)

Гриз(3 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Лимон(1 )

Вода(3 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 2-3 часа за да впие преливот

  1. Лимонот добро измијте го, исушете го со крпа, изрендајте ја кората и исцедете го сокот.
  2. Иматете ги јајцата со 5 лажици шеќер, па додајте ја ренданата кора од лимон, брашното помешано со печивото и гризот.
  3. Смесата добро соединете ја и претурете ја во намастен плех.
  4. Печете го колачот во рерна на умерена температура.
  5. Во меѓувреме во тенџере на оган загрејте ја водата со 15 лажици шеќер.
  6. Откако смесата ќе зоврие додајте го лимоновиот сок и мешајте го шербетот додека се растопи шеќерот.
  7. Со оладениот шербет прелијте го врелиот колач и оставете го 2-3 часа да ја впие добро целата течност.
  8. Колачот може да го посипете со шеќер во прав или да го служите со компот од вишни – на секоја коцка што ќе ја исечете ставете по една вишна со сокот.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: