Рецепти
Колач со сливи Ана Ѓорова

Освен со свежи, сини сливи, колачот може да го подготвите со било кое свежо сезонско овошје по вкус или со замрзнато овошје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Брашно(15 Супени лажици)

Масло(15 Супени лажици)

Кисела павлака(15 Супени лажици)

Шеќер(15 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Слива(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад добро изматете ги шеќерот и јајцата.
  2. Откако ќе се изматат, се додаваат киселата павлака (или кисело млеко), маслото, брашното, печивото и ванилиниот шеќер.
  3. Откако убаво ќе се измати, половина од смесата се истура во подмачкана тепсија бр. 32 и се пече околу 15 минути во загреана рера на 250°C.
  4. Во меѓувреме исечкајте ги сливите на коцкички, поросете ги со крупен шеќер и оставете ги малку да отстојат.
  5. Овошјето распоредете го врз печеното тесто рамномерно низ целата површина, потоа истурете го одозгора преостанатото тесто.
  6. Допечете го колачот на 180°C додека убаво зарумени.
  7. Исечете на парчиња и посипете го колачот со шеќер во прав.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: