Рецепти
Колач со три слоја Ана Ѓорова

Вкусен и декоративен чоколаден колач со состојки што веќе ги имате во кујната

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(9 )

Шеќер(2 Чаши)

Брашно(2 и пол чаши )

Какао(2 Супени лажици)

Вода(топла 1 чаша )

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Млеко(4 Чаши)

Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)

Шеќер во прав(1 1/4 Чаша)

Маргарин(или путер 250 грама )

Црно чоколадо(115 Грама)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

 

Чоколаден слој

 

  1. Од 3 јајца одделете ги жолчките и белките. Со миксер изматете ги белките додека ја добијат потребната густина.
  2. Во друг посебен сад пенасто изматете ги жолчките со 1/2 чаша шеќер.
  3. Откако добро ќе се соединат и изматат, во садот со жолчки постепено додавајте 1 чаша топла вода и 1 чаша брашно измешано со прашокот за печиво и какаото.
  4. Изматете да се соедини смесата, додајте ги изматените белки и измешајте со лажица.
  5. Смесата претурете ја во намастена тава со димензии 9х13 и печете 25-30 минути во рерна на 180 степени. Проверете со чепкалка дали е печено – боцнете, ако чепкалката излезе чиста, печено е.

 

Кремаст слој

 

  1. Од 6 јајца одделете ги белките и жолчките. Жолчките пенасто изматете ги со миксер, па постепено додавајте 1 1/4 чаша млеко и 1 1/2 чаша брашно, па матете додека добиете кремаста смеса.
  2. Остатокот од млекото зовријте го во поголемо тенџере на тивок оган.
  3. Изматената смеса додајте ја во зовриеното млеко, варете на тивко и мешајте непрекинато со жица додека се згусне смесата, околу 10 минути.
  4. Згуснатиот крем оставете го настрана целосно да се олади.
  5. Во друг сад изматете ги шеќерот во прав со маргаринот (омекнат на собна температура) додека добиете пенаста смеса.
  6. Маргаринот додајте го во оладениот крем од жолчки и добро измешајте со лажица.
  7. Смесата додајте ја врз првиот чоколаден слој и добро израмнете со лажица.

 

Бел слој

 

  1. Останатите белки од јајце (6) изматете ги со миксер додека ја добиете посакуваната густина. Постепено додавајте 1 и пол чаша шеќер и матете непрекинато.
  2. Префрлете ги во сад на пареа и гответе 6-7 минути со непрекинато мешање со жица за матење додека шеќерот се растопи и смесата се згусне.
  3. Оставете настрана да се излади, па нанесете ја врз вториот слој.

 

Чоколадна глазура

 

  1. Во мало тенџере растопете 5-6 лажици путер.
  2. Тргнете го од оган и додајте го чоколадото искршено на парчиња и малку масло.
  3. Мешајте со жица додека чоколадото целосно се растопи.
  4. Глазурата прелијте ја врз колачот и оставете да се олади.
  5. Потоа колачот исечете го на коцки со топол и исушен нож, па ставете го во фрижидер да се стврдне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: