Рецепти
Колибри торта Ана Ристеска

Одлична торта за посебни пригоди, да ги послужите вашите сакани или пак за оние моменти кога единствено нешто што сакате е добро парче торта

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(250 Милилитри)

Брашно(350 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Цимет(1 Кафена лажица)

Жолт шеќер(350 Грама)

Зрела банана(4 )

Ананас во конзерва(425 Грама)

Јајце(2 )

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Пекан ореви(100 Грама)

Несолен путер(150 Грама)

Крем сирење(200 Грама)

Зелен лимон(2 )

Шеќер во прав(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C. Премачкајте два калапи за торта со дијаметар од 23 сантиметри.
  2. Просејте го брашното и циметот во сад за мешање, а потоа додајте шеќер и голем прстофат морска сол.
  3. Излупете ги бананите и згмечете ги со вилушка во друг сад.
  4. Исцедете го и ситно исечкајте го ананасот и додајте го во бананите со масло, јајца и екстракт од ванила. Мешајте додека не се соедини, а потоа додајте го во сувата смеса и мешајте додека смесата не стане мазна.
  5. Ситно исечкајте 50 грама пекан ореви и внимателно промешајте ги во смесата, а потоа поделете го тестото на два еднакви дела во подготвените калапи. Печете 35-40 минути или додека тестото не порасне, добие светло кафена боја и стане сунѓересто, со цел повторно да се крене, кога лесно ќе го притиснете во средината.
  6. Со нож одлепете ги рабовите од тавата, а потоа оставете го да се излади за 10 минути пред да се префрли на стенд жица за да се излади целосно.
  7. Во меѓувреме, за да се подготви глазура, смелете 400 грама шеќер, додадете путер и мешајте додека смесата не стане бледа и кремаста.
  8. Додадете крем сирење, ситно рендана кора од 1 лимон и малку сок, а потоа мешајте додека смесата не стане малку мазна – многу е важно да не се претера со мешањето. Да се чува во фрижидер додека е потребно.
  9. За да се создаде крцкава кора, ставете рицинов шеќер и ставете малку вода во тава што не се лепи. Протресете за еднакво да се покрие дното, не мешајте, само протресувајте ја тавата повремено додека шеќерот се стопи и смесата не стане светлозлатна.
  10. Додајте 50 грама пекан ореви и малку сол, мешајте додека оревите не се убаво потопени со смесата, а кога ќе се добие златна боја, сипете ја смесата на подмачкана хартија за печење и оставете да се излади.
  11. Кога смесата ќе се излади, искршете ја така што ќе се претвори во прав (потребно е половина за тортата, а остатокот за посипување на сладоледот).
  12. Ставете една сунѓереста кора како постава на тортата и премачкајте ја со половина од глазурата. Ставете уште една сунѓереста кора и премачкајте ја со останатиот дел од глазурата и поросете со правот од крцкавата кора. Може да украсите со цвеќиња за јадење како темјанушки или слично.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: