Рецепти
Коцки од гриз и праз Ана Ѓорова

Со чаша јогурт и сирење, оваа комбинација е вистинска вкусна класика

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праз(2 страка )

Гриз(100 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Јајце(3 )

Кисела павлака(200 Милилитри)

Млеко(500 Милилитри)

Путер(125 Грама)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тава на оган.
  2. Откако ќе омекне празот, во тавата додајте ја киселата павлака и зачинете со сол и бибер.
  3. Потоа промешајте и тргнете од оган.
  4. Во тенџере на оган додајте го млекото, додајте сол и бибер, путерот и мешајте со жица да се растопи.
  5. Постепено во тенџерето додавајте го гризот и мешајте со жицата, а откако гризот ќе ја добие потребната густина, додајте го во тавата со празот.
  6. Една по една додавајте ги жолчките во тавата и непрекинато мешајте со жицата.
  7. Додајте ситно изрендан кашкавал во тавата и продолжете со мешањето.
  8. Правоаголна тава за печење намастете ја со масло и обложете ја со хартија за печење, па нанесете ја смесата во неа.
  9. Печете во рерна на 190 степени околу 30 минути или додека добие убава златнокафена боја.
  10. Испечената смеса извадете ја од хартијата и исечете ја на коцки, па послужете ги малку подоладени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: