Рецепти
Козињак со мармалад Ана Ѓорова

Традиционалниот велигденски козињак со мармалад од сливи за вкусен празничен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Масло(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Млеко(250 милилитри млако )

Квасец(1 )

Лимон(1 )

Брашно(по потреба за да се замеси тестото )

Мармалад од сливи(за полнење на козињакот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Јајцата и шеќерот се матат додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат маслото, млекото, квасецот, кората од лимонот и брашното. Се замесува меко тесто и се остава да отстои.
  2. Стасаното тесто се размесува и се дели на 4 дела, а секој дел на уште 3.
  3. Секој дел се расукува во долга лента, се премачкува со мармалад и се витка во ролат.
  4. Од 3 ролати се плете плетенка и се остава да нарасне во подмачкан плех. Постапката се повторува 4 пати.
  5. Се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути или додека зарумени, а потоа температурата се намалува на 175 степени и се допекува.
  6. Кога козињакот ќе биде готов, се остава да се олади, се сече на парчиња и се служи со топло млеко.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: