Рецепти
Крап на кромид (посно) Ана Ѓорова

Печен и зачинет крап во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1 исчистен од 1 кг и пол )

Кромид(3 Главици)

Вода(200 Милилитри)

Ориз(100 Грама)

Вегета(1 и пол лажица )

Копар(4 Гранчиња)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Масло

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Крапот исечете го на 6 парчиња и посолете ги од двете страни.
  2. Главиците кромид исечкајте ги на тенки резанки и пржете ги на загреано масло во тенџере на оган.
  3. Откако кромидот ќе омекне, додајте 1/2 лажица црвен пипер и лажица вегета. Додајте и сол и бибер по вкус и промешајте.
  4. Пржениот кромид ставете го во правоаголна тава за печење, намастена со масло, и додајте го оризот.
  5. Измешајте со лажица и со кромидот и оризот прекријте го дното на тавата.
  6. Копарот ситно исечкајте го и наросете го во тавата.
  7. Потоа врз кромидот ставете ги парчињата крап.
  8. На загреано масло во друго тенџере на оган пржете го брашното со лажица масло и мешајте со жица.
  9. Додајте го преостанатиот црвен пипер и мешајте. Налејте 200 мл вода, додајте 1/2 лажица вегета, сол и бибер и мешајте со жицата.
  10. Откако запршката ќе зоврие, прелијте го крапот во тавата, попрскајте со масло и печете го во претходно загреана рерна на 200 степени околу 45 минути.
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа
Грил-салата
Смуѓ во ќеса
Чоколадна киноа
Салатa со пченка ( Sałatki z kukurydzą )
Прженки од зеленчук
Тарт од лимета
Солени мафини
Пилешки ражничи на хавајски начин
Интегрални овесни колачи
Рататуи ражничи
Тиквички полнети со зеленчук
Бургери со говедско месо
Соја со печурки и доматно пире

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: