Рецепти
Крап на преспански начин Ана Ѓорова

Вкусен ручек што одлично оди со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1,5-2 Килограми)

Кромид(5 Главици)

Лук(5 Чешниња)

Лимон(2 )

Морков(1/2 Килограм)

Маслиново масло

Бело вино(200 Милилитри)

Сечкан магдонос

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Кромидот, морковите и лимоните ги сечкаме на кругови.
  2. Крапот се чисти и се мие, па се засекува од двете страни и се става во тава за печење, подмачкана со маслиново масло.
  3. Крапот го посолуваме, а потоа го полниме со дел од морковите, лукот и кромидот. Во засечените делови ставаме од лимонот, лукот и од кромидот. Остатокот од зеленчукот го растураме низ тавата.
  4. На крај го полеваме со белото вино и го наросуваме со сечкан магдонос.
  5. Се пече на 200°C околу 1 час.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: