Рецепти
Крем супа од тиква и компир Ана Ѓорова

Есенски специјалитет што мора да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(долгнавеста 600 грама )

Компир(300 Грама)

Морков(1 поголем )

Павлака(150 Грама)

Вегета(2 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквата, компирите и морковот се лупат и добро се мијат.
  2. Исчистената тиква и морковот се рендаат на крупно ренде, а компирите се сечкаат на ситни коцкички.
  3. Исечканиот зеленчук се става во тенџере, се зачинува со вегета, сол и се додава вода колку да ги покрие состојките.
  4. Откако ќе зоврие, се вари уште 15 минути на умерен оган.
  5. Супата се остава да се олади, па се додаваат павлаката, копарот и маслиновото масло.
  6. Целата содржина во тенџерето се блендира со рачен блендер и супата се служи со масло од тиква и со семки од тиква.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: