Рецепти
Кремаста паста со печурки без масло Ана Ристеска

Здрав вегетаријански ручек кој е многу лесен за подготовка а за кој не ви е потребно масло

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвен кромид(2 мали )

Лук(2 Чешниња)

Бистра зеленчукова супа(150 Милилитри)

Шитаке печурки(250 Грама)

Темен соја сос(3 Супени лажици)

Органски интегрални тестенини(250 Грама)

Индиски ореви(100 Грама)

Бадемово млеко(500 Милилитри)

Свеж сок од лимон(од половина лимон )

Сол(1 Кафена лажица)

Лук во прав(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути

  1. Длабоко тавче ставете го да се загрева на најјако. Во него ставете ги ситно исечканите кромид и две чешниња лук. Оставете ги да се пржат некоја минута. Не грижете се ако почнат да се лепат за тавчето, така се добива екстра вкус. Кога ќе почнат да стануваат кафеави т.е. да се карамелизираат, ставете малку бистра зеленчукова супа. Со тоа ќе го намалите загорувањето на тавчето.
  2. Потоа ставете ги исечканите печурките. Ние употребивме шитаке печурки, но можете да употребите какви вие сакате. Ако користите шампињони имајте во предвид дека ќе пуштат повеќе вода па затоа користете помалку од супата.
  3. Пржете ги печурките некоја минута, ако почнат да се лепат за тавчето додавајте по малку од супата.
  4. Додајте го соја сосот, промешајте и пржете уште некоја минута.
  5. Во меѓувреме ставете ги тестенините да се варат според упатството. Ние се одлучивме за интегрални шпагети, но можете да употребите било какви тестенини вие сакате.
  6. За да го направите сосот кремаст, во блендер ставете ги индиските ореви, млекото (може да употребите од индиски ореви, бадемово, кравјо…), сок од лимон, сол и лук во прав. Убаво изблендирајте.
  7. Сипете го сосот во тавчето и гответе додека не се згусне и намали количински.
  8. Префрлете ги сварените тестенини во тавчето со сосот. Ако сосот е многу густ додајте малку од водата во која се вареа тестенините. Промешајте и готови сте.
  9. По желба додајте свежо или суво оригано.
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки
Чиа пудинг со банани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: