Рецепти
Крофни од соја Ана Ристеска

Меки, вкусни и неодоливи домашни крофни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(400 Грама)

Соино брашно(200 Грама)

Квасец(30 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Млеко(200 Милилитри)

Павлака(200 Милилитри)

Рум(3 Кафени лажици)

Жолчка од јајце(2 )

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Масло(300 Милилитри)

Ванилин шеќер(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Двете брашна се мешаат и се просејуваат.
  2. Одделно се дроби квасецот, се додава шеќерот и млако млеко, се меша, се посипува со малку брашно и се остава да стаса на топло место.
  3. Во просеаното брашно се остава вдлабнатина, се посолува, се става стасаниот квасец, помешаните павлака и млеко, рум, шеќер, жолчки и рендана кора од лимон.
  4. Се замесува меко тесто колку да се појават меурчиња, се посипува со малку брашно и се остава да нарасне околу 40тина минути.
  5. Потоа тоа тесто се става на површина посипана со брашно и се рассукува до дебелина на еден прст. Со калап или чаша се вадат крофни, се редат и се оставаат да нараснат уште малку.
  6. Во поголема количина загреан зејтин се ставаат крофните, садот се поклопува и така се пржат неколку минути. Потоа садот се отвара за да поруменат.
  7. Кога ќе бидат готови се посипуваат со шеќер во прав или ванилин шеќер.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: