Рецепти
Лазањи со печурки Ана Ѓорова

Италијански ручек или вечера што одлично оди со чаша црвено вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лазањи-готови(500 Грама)

Мешано мелено месо(750 Грама)

Свежи шампињони(500 Грама)

Доматно пире(2 Супени лажици)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Јајце(4 )

Целер(1 корен )

Кромид(2 Главици)

Модар патлиџан(1 )

Морков(2 )

Млеко(1 литар + 150 мл )

Ајвар(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Маргарин(50 Грама)

Бело вино(200 Милилитри)

Суво оригано(1/2 Супена лажица)

Сув босилек(1/2 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Кашкавал(240 Грама)

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Шампињоните исечкајте ги на листови, а модриот патлиџан на коцки.
  2. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, а морковите и коренот од целер крупно изрендајте ги.
  3. Пропржете половина од кромидот и лукот, па додајте ги морковите и целерот, зачинете со сол и бибер и измешајте.
  4. Потоа додајте ги коцките модар патлиџан, па откако ќе се запржат додајте го меленото месо и промешајте. Оставете го месото да се запржи.
  5. Откако и месото ќе се испржи, налејте 150 мл млеко и промешајте.
  6. Потоа додајте ги виното, доматното пире и ајварот и промешајте.
  7. Во друга тава на оган пропржете ги преостанатите лук и кромид, па додајте ги печурките и зачинете со сол, бибер, оригано и сув босилек.
  8. Во тенџере на оган растопете го маргаринот и пржете го брашното со непрекинато мешање. Налејте 1 литар млеко, пармезан и промешајте.
  9. Во длабок сад со жица изматете ги јајцата, па додајте 2 црпалки од бешамел сосот и размешаните јајца додајте ги во тенџерето со оган. Непрекинато мешајте додека сосот ја добие потребната густина.
  10. Тргнете го сосот од оган, додајте ја киселата павлака и промешајте.
  11. Тава за печење намастете ја со масло, покријте ја со фил од мелено месо, врз него нанесете од бешамел сос и прекријте со лазањи. Врз нив повторно нанесете сос, додајте од филот со печурки и изрендајте кашкавал.
  12. Повторете ја постапката на редење уште еднаш, па печете ја лазањата 40 минути на 200 степени.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: