Рецепти
Лазањи со зеленчук и бешамел сос Ана Ѓорова

Специјалитет од лазањи со спанаќ и тиквички во вкусен бел бешамел сос. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лазањи-готови(250 Грама)

Тиквичка(4 )

Спанаќ(500 Грама)

Пекорино кашкавал(200 Грама)

Путер(80 Грама)

Сирење(200 Грама)

Сол

Бибер

Лук

Масло

Млеко(1 литар (за бешамел сосот) )

Брашно(100 грама (за бешамел сосот) )

Путер(100 грама (за бешамел сосот) )

Морско оревче(за бешамел )

Сол(за бешамел )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Тиквичките се сечат на тркалца, се динстаат во тава со малку масло и со лук, се додава сол и бибер. Се динста и спанаќот 10 минути.
  2. Лазањите се ставаат во вода што врие со сол и малку масло и се вадат веднаш од водата.
  3. Се приготвувам бешамел сосот со пржење на брашното со постојано мешање (внимавајте брашното да остане со бела боја) во кое се додава млекото и ренданото морско оревче.
  4. Во плех намачкан со путер се ставаат ред лазањи, ред спанаќ и тиквички и се става од бешамел сосот и рендан кашкавал. Потоа втор ред лазањи, над нив тиквичките, рендан кашкавал и бешамел.
  5. Постапката се повторува додека се потрошат сите состојки.
  6. Се завршува со ред лазањи, се ренда кашкавал и сирење, се прелива со преостанатиот бешамел сос и се печат во загреана рерна на 180°C.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: