Рецепти
Леќа со пржена сланина Ана Ристеска

Ова јадење ви предлагаме да го послужите со суво бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во далбок сад со вода ја ставаме леќата да отстои 15 минути и ја цедиме во цедалка. Ја ставаме да се вари во тенџере со вода на оган и го додаваме ловоровиот лист.
  2. Главицата кромид ситно ја сечкаме, ја пржиме на загреано масло во тава на оган и мешаме со лажица.
  3. Киселите краставички ги сечкаме на ситни коцки, а сардините на парчиња, и ги додаваме во тавата со омекнатиот кромид.
  4. Копарот ситно го сечкаме и го додаваме во тавата. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. Содржината од тавата ја додаваме во тенџерето со леќата и промешуваме.
  5. Брашното го додаваме во садот со павлаката и промешуваме. И павлаката со брашното ја додаваме во тенџерето и мешаме со лажица. Откако леќата ќе ја добие потребната густина со црпалка ја сервираме во чорбалак.
  6. Лентите сланина ги сечеме на тенки долгнавести парчиња и ги пржиме во тава на оган. Откако ќе поруменат ги нанесуваме врз леќата.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: