Рецепти
Ленени погачици Ана Ѓорова

Вкусни и меки погачки што може да ги подготвите за појадок со омилениот намаз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка свеж )

Млеко(500 Милилитри)

Масло(200 Милилитри)

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(2 Супени лажици)

Сончоглед(100 Грама)

Ленено семе(100 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(1 )

Сусам(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Квасецот измешајте го со малку млако млеко да стаса.
  2. Потоа во поголем сад ставете ги брашното, семките од сончоглед и ленено семе, па додајте го стасаниот квасец.
  3. Додајте ги и млекото и маслото, па замесете убаво, меко тесто кое ќе го оставите да стаса 20 минути.
  4. Од стасаното тесто правете топчиња по желба, може да се прават од калап од паштета, чаша или модли во форма.
  5. Потоа на тепсија убаво подмачкана со маргарин наредете ги топчињата и премачкајте ги со изматено јајце, наросете ги со сусам и печете ги околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени додека добијат убава, румена боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: