Рецепти
Лепчиња со ленено семе Ана Ѓорова

Одлични се за сендвичи и како додаток со вашето омилено јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(млако 1/2 литар )

Масло(150 Милилитри)

Квасец(1 )

Брашно(800 Грама)

Шеќер(6 Кафени лажици)

Сол(3 Кафени лажици)

Сончоглед(100 Грама)

Ленено семе(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во чаша растопете го квасецот со малку млако млеко.
  2. Потоа измешајте ги брашното, млекото (млако), маслото, квасецот, шеќерот и солта. Замесете убаво, меко тесто.
  3. Во тестото додајте ги семките и убаво измазнете го, па оставете го да стаса.
  4. Откако тестото ќе стаса, од него размесувајте мали топчиња и редете ги во намастена тепсија оддалечени едно од друго.
  5. Во сад изматете едно јајце и една жолчка и со нив премачкајте го секое топче.
  6. Врз тоа наредете маргарин, па печете ги земичките во загреана рерна додека заруменат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: