Рецепти
Лесен колач со праски Ана Ѓорова

Овошен колач што одлично оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Шеќер(4 Чаши)

Јогурт(3 Чаши)

Масло(2 Чаши)

Брашно(10 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Праска(1/2 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измијте ги и исчистете ги праските од семките, па исечете ги на средни коцкички.
  2. Јајцата изматете ги со шеќерот, потоа додајте ги јогуртот и маслото.
  3. Откако убаво со миксер ќе ги изматите, додајте го брашното помешано со прашокот за печиво, но измешајте го со дрвена лажица, не со миксер.
  4. Кога смесата е вака приготвена, намастете ја тепсијата со маргарин и истурете половина од смесата за тесто, па ставете во загреана рерна да се пече.
  5. Кога малку ќе се потпече, извадете ја тепсијата, наредете ги праските и додајте ја втората половина од тестото.
  6. Одзогора по желба може да посипете сусам, па вратете да се пече на 200 степени околу 40 минути, па намалете на 100 степени и печете го колачот уште 20 минути.
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Тава со брокула и прокељ

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: