Рецепти
Лут зелник Ана Ѓорова

Вкусен домашен зелник со пиперчиња, сирење и спанаќ за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Црвен вински оцет(2 Супени лажици)

Сол

Квасец(малку )

Масло(1/2 Чаша)

Вода(топла 250-300 мл )

Чили пиперка(2 )

Спанаќ(500 Грама)

Сирење(150 Грама)

Јајце(1 )

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Брашното измешајте го со солта, 2 лажици вински оцет, 1/2 чаша масло, идробениот свеж квасец и замесете тесто со топлата вода.
  2. Кога ќе биде добро измесено тестото, поделете го на 10 топчиња. Секое топче расукајте го во мала кора.
  3. Корите поделете ги на два дела – во едниот дел ставете 6 корички, а во другиот 4 корички една врз друга.
  4. Секоја кора премачкајте ја со растопен маргарин освен последните две на кои ќе наросите брашно.
  5. Така приготвените кори покријте ги и ставете ги во фрижидер околу час и половина.
  6. Потоа делот од 6 кори расукајте го во големина на тавчето, но да има малку оставено за витка.
  7. Тавчето премачкајте го со масло, ставете ја кората и премачкајте ја со растопен маргарин и со маслото.
  8. Врз неа ставете го спанаќот во кој има издробено сирење и исечкани лути пиперки, сол и 1 јајце.
  9. Врз филот ставете ја другата кора расукана потенко за да може да се набере.
  10. Направете витка и печете го зелникот во рерна додека да зарумени.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: