Рецепти
Мафини од чоколадо и кафе Ана Ѓорова

Десерт за љубителите на чоколадниот вкус и на кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(100 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Јајце(3 )

Шеќер во прав(150 грама + 2-3 лажици за преливот )

Брашно(150 Грама)

Прашок за печиво(малку )

Инстант кафе во прав(3 Кафени лажици)

Вода(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

Тесто:

  1. Во соодветен сад на пареа стопете го путерот и чоколадото.
  2. Јајцата и шеќерот во прав добро изматете ги.
  3. Посебно измешајте го брашното со малку печиво и 2 лажици инстант кафе, па во тоа додајте ја смесата со јајца и растопеното чоколадо.
  4. Во приготвен калап за мафини ставете хартиени корпи, наполнете ги со смесата малку повеќе од половина и печете ги околу 25 минути во загреана рерна на 180 степени.

Прелив:

  1. Измешајте 1 лажичка инстант кафе со 2-3 лажици шеќер во прав, па полека додавајте 1-2 лажици вода.
  2. Со приготвениот прелив премачкајте ги мафините. Одозгора по желба украсете ги со шлаг.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: