Рецепти
Мафини со јаболки (посно) Ана Ѓорова

Лесни и посни колачи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рендано јаболко(3 Чаши)

Шеќер(2 Чаши)

Сода бикарбона(2 Кафени лажици)

Масло(2 Чаши)

Брашно(3 Чаши)

Сечкани ореви(1/2 Чаша)

Суво грозје(100 Грама)

Какао(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Ренданите јаболки се мешаат со шеќерот, содата бикарбона и добиената смеса се остава да отстои 1 час.
  2. Во смесата се додаваат сечканите ореви, маслото, сувото грозје и брашното, па се меша.
  3. Добиената смеса се дели на два дела: во едниот дел се додава какаото, а другиот дел останува ист.
  4. Од двете смеси по малку со лажица се полнат калапите за мафини (претходно премачкани со маргарин) до 3/4 од нивната висина.
  5. Се печат во загреана рерна на 200 степени, 20-25 минути.
  6. Кога ќе се изладат, одозгора може да ги наросите со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: