Рецепти
Македонски питулици Ана Ѓорова

Традиционални македонски печени питулици со сирење – одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Масло(1.5 Децилитри)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(6-7 Чаши)

Сирење(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте го брашното со 3 лажици масло, прашак за печиво, сол и вода околу 6-7 чаши. Замесете тесто без грутки, малку погусто од тоа за палачинки, а по потреба додавајте вода.
  2. Од така добиената смеса, на малку масло испржете 17-18 палачинки со димензии 23-24 сантиметри.
  3. Во поголема тепсија, наредете 1 палачинка, попрскајте ја со масло, распоредете го издробеното сирење (употребете меко сирење за да може да ги издробите и убаво да го распоредите), ставете друга палачинка и повторувајте додека не се потроши материјалот.
  4. Горната кора попрскајте ја со повеќе масло, исечете ја питата со нож на коцки и печете во претходно загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: