Рецепти
Мантии Ана Ристеска

Со овој рецепт ви предлагаме да се напиете црвено вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(1 )

Брашно(3 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Пакувања)

Сол

Сирење(300 грама (за фил) )

Јајце(2 (за фил) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Замесете тесто од брашното со ладна вода.
  2. Со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
  3. Изматете го маргаринот со три лажици брашно.
  4. Поделете ја добиената смеса на три дела.
  5. Расукајте го тестото, премачкајте со една третина од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто.
  6. Оваа постапка повторете ја уште два пати со остатокот од маргаринот.
  7. Исукајте го тестото.
  8. Сечете од него парчиња со големина 10 x 10 cm.
  9. Во средината ставете една лажица од филот.
  10. Превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по ивицата.
  11. Наредете ги така полнетите мантии во намастена тава.
  12. Печете во загреана рерна додека добијат убава боја.
  13. Печените мантии сервирајте ги со сос од јогурт со мелен лук и црвен пипер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: