Рецепти
Мармалад од праски и од диња Ана Ѓорова

Вкусен овошен мармалад што е идеален за палачинки, а и како појадок со лепче и чаша млеко е вистинско задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Диња(1 Килограм)

Праска(2 Килограми)

Шеќер(1 Килограм)

Конзерванс(џемфикс 1 ќесичка )

Каранфилче(3-4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Дињата и праските се лупат и во блендер се блендираат, па се ставаат во големо тенџере на оган да вријат 15 минути со повремено мешање.
  2. Потоа во овошната смеса се додава шеќерот и повторно се вари уште 15 минути, бидејќи откако ќе се додаде шеќерот смесата станува потечна.
  3. Откако ќе проврие, се додава и каранфилчето, се остава малку да се вари со него, па потоа се вади и се отстранува.
  4. По 15-тина минути вриење се додава и ќесичката конзерванс („џемфикс“), па се вари уште една минута.
  5. Џемот додека е врел се собира во загреани тегли, убаво се затвора и се превртуваат теглите наопаку да стојат 10 минути за да се истисне воздухот.
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Домашни равиоли со сирење
Посен куглов со суво овошје
Јагнешка чорба
Свинско со свежи буковки
Бабини кифлички
Ролнички со крем
Јагнешко печено со пиво
Свински гулаш со наут
Цимет ролнички со бадеми
Коцки со какао
Полнет крап во рерна
Пита со јајца и кајмак
Пита со пилешко и печурки
Торта со печурки
Вештерски прсти
Мешан мармалад
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: