Рецепти
Мармалад од праски и од диња Ана Ѓорова

Вкусен овошен мармалад што е идеален за палачинки, а и како појадок со лепче и чаша млеко е вистинско задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Диња(1 Килограм)

Праска(2 Килограми)

Шеќер(1 Килограм)

Конзерванс(џемфикс 1 ќесичка )

Каранфилче(3-4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Дињата и праските се лупат и во блендер се блендираат, па се ставаат во големо тенџере на оган да вријат 15 минути со повремено мешање.
  2. Потоа во овошната смеса се додава шеќерот и повторно се вари уште 15 минути, бидејќи откако ќе се додаде шеќерот смесата станува потечна.
  3. Откако ќе проврие, се додава и каранфилчето, се остава малку да се вари со него, па потоа се вади и се отстранува.
  4. По 15-тина минути вриење се додава и ќесичката конзерванс („џемфикс“), па се вари уште една минута.
  5. Џемот додека е врел се собира во загреани тегли, убаво се затвора и се превртуваат теглите наопаку да стојат 10 минути за да се истисне воздухот.
Слатко од вишни
Подварок со куркума
Вегетаријански лазањи
Бурек коцки
Печени фалафел ќофтиња со сос
Колач од тиква
Полнето свинско филе
Бељуш
Пита од лиснато тесто
Торта со чоколадо и мармалад
Паприкаш од пржени ќофтиња
Супа од пилешки дроб
Торта со вишни
Абисински колач
Пиле полнето со печурки
Крем салата со модри патлиџани
Мусака со чадена сланина и печурки
Лимон ролат
Овчарска пита
Торта со слатко од зелени смокви
Октопод во бело вино
Крап на кромид (посно)
Мармалад од грозје со јаболки
Пилешка пепиторија
Панцероти од чоколадо
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Торта со фил од чоколадо и лимон
Руска пита со ореви и чоколадо
Полнети турски погачици
Чорба од чадено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: