Рецепти
Мек колач со праски Ана Ѓорова

Освен како десерт, колачот е одличен и за појадок со чаша млеко или за ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(160 Грама)

Масло(80 Милилитри)

Јогурт(може и овошен од праски 120 мл )

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Праска(1 Килограм)

Рендана кора од лимон

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Јајцата и шеќерот матете ги добро со миксер додека добиете кремаста смеса.
  2. Потоа додајте ги маслото, овошниот јогурт и малку рендана кора од лимон.
  3. Повторно матете со миксер и на крај додајте го брашното измешано со печивото.
  4. Измешајте ги состојките додека добиете хомогена смеса.
  5. Праските излупете ги, исчистете ги и исечете ги на покрупни парчиња.
  6. Во калап за печење торти (намастен) претурете ја смесата и ставете ги парчињата праски.
  7. Печете го колачот во загреана рерна на 170°C околу 35 минути.
  8. Колачот оставете го да се олади, па одозгора наросете го со шеќер во прав.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: